Svarainiai – lot. Chaenomeles

Siūlome jums platų vaismedžių ir uogakrūmių veislių sortimentą. Norite įsiveisti sodą, ieškote jus sudominusios veislės, kviečiame įsigyti mūsų sodinukų.

svarainisNuo antikos laikų svarainis laikomas meilės, vaisingumo ir santarvės simboliu. Svarainiai auginami jau daugiau kaip keturis tūkstančius metų, o jų gydomosios savybės žinomos nuo seniausių laikų.

japoninis-svarainis-3Juose daug vitaminų C, E, PP, B, pektinų, fruktozės, gliukozės, kalio, geležies, kalcio, fosforo, vario druskų. Vitamino C svarainiuose ne mažiau nei citrinose, todėl jie liaudyje dažnai vadinami lietuviškąja citrina. Svarainiai – viena geriausių natūralių profilaktikos priemonių nuo peršalimo. Ypač tam tinka jų sultys ar jais gardinti gėrimai. Tereikia iš svarainių pašalinti sėklas su sėklalizdžiais, sutrinti su medumi ir šiuo mišiniu paskaninti mėgstamą arbatą. Paprasta, tačiau veiksminga. Taip pat svarainių sultyse yra daug geležies, todėl patariama jų vartoti, jei kraujyje mažai hemoglobino. Sultys turi ir daugiau teigiamų savybių: stiprina kepenis ir širdį, malšina galvos skausmus, teigiamai veikia nervų sistemą, gerina nuotaiką. Tiesa, jas gerti reikia tik labai nedideliais kiekiais.
Naudingi ne tik patys vaisiai, bet ir jų sėklos, žievė. Užkaukazės liaudies medicinos žinovai svarainių sėklų arbata patardavo gydyti kosulį. Dėl sutraukiamųjų savybių jau seniai svarainių vaisiai ir jų antpilai buvo vartojami gydant viduriavimą ir kraujavimą. Vidurinės Azijos gydytojai nustatė, kad svarainių vaisiai stiprina psichiką. Vien pakvėpavus šių vaisių aromatu pagerėja nuotaika, pavyksta nuslopinti pykinimą. Tačiau šių geltonų vaisių nepatariama valgyti, jei paūmėja skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, sergant plonojo ir storojo žarnynų uždegimu. Svarainius būtina nuskinti dar iki stipresnių šalnų, o per žiemą geriausia laikyti šaldytuve.
  • Japoninis svarainis (lot. Chaenomeles Japonica) – dygliuotas iki 1m aukščio krūmas. Šakos lanku išsilenkusios. Metūgliai iš pradžių plaukuoti, vėliau pliki. Lapai trumpakočiai, atvirkščiai kiaušiniški, nusmailėjusiu į lapkotį pamatu, karbuotai smailiai dantyti, pliki, jų viršutinė pusė tamsiai žalia, apatinė- šviesesnė. Žiedai iki 3cm skersmens, raudoni arba oranžiniai, po 5-8 sukrauti trumChaenomeles-Japonica-Cydonia-–-Japanese-Quince-2pose kekėse. Žydi gegužės ir birželio mėnesiais. Vaisiai subręsta rugsėjo-spalio mėnesiais. Vaisiai stambūs ir pūkuoti. Jie būna įvairios formos(obuolio, kriaušės, citrinos) ir spalvos(žalsvi, gelsvi, rausvai geltoni). Minkštimas kietas, aromatingas, sutraukiantis. Sėklos gleivingos. Dekoratyvinis, vaisinis, maistinis, vaistinis augalas. Senas kultūrinis augalas. Kilęs iš Japonijos. Lietuvoje daug kur auginamas parkuose, soduose, gėlynuose, gyvatvorėse. Į nuolatinę vietą sodinami dvimečiai sodinukai 1m atstumu eilėje. Sodinama saulėtoje vietoje. Dirvai nereiklūs. Pavasarį ūgliai patrumpinami, kad krūmeliai būtų kompaktiškesni. Tankūs krūmai retinami. Vaisiuose yra 5-12% cukraus, organinių rūgščių: obuolių, citrinos, vyno. JuosChaenomeles japonicae daug pektininių(0,33%) ir rauginių(0,42-0,66%) medžiagų; vitaminų: C, B1, B2, karotino; flavonoidų, aminorūgščių, kalio, geležies, kobalto, aliuminio, boro, mangano, nikelio, vario ir kitų veikliųjų medžiagų. Dėl svarainio vaisių sutraukiamųjų savybių nuo seno natūralūs vaisiai ir nuovirai vartojami nuo viduriavimo ir kraujavimų. Analinės angos įtrūkimai ir tiesiosios žarnos iškritimai gydomi sulčių kompresais. Svarainių vaisių arbata vartojama kaip šlapimo varomasis vaistas, sergant vandene. Kaip dietinė priemonė sergant virškinamojo trakto, kvėpavimo organų ligomis, cukriniu diabetu.
    – Daug dėmesio svarainio vaisiams skyrė Avicena. Juo jis gydė virškinimo sutrikimus, vartodavo veido spalvai gerinti. Specialiai paruoštas svarainio sultis su medumi jis rekomendavo apetitui žadinti, skrandžiui stiprinti, negaluojant kepenims.
    – Užkaukazėje nuo kosulio dažnai geriama sėklų arbata.
  • Svarainiai valgomi kepti arba virti. Jie vartojami kaip uždaras prie nacionalinių valgių. Svarainiuose esantis eterinis aliejus suteikia valgiams švelnų aromatą ir rūgštoką skonį. Iš jų konservuojama virta vaisių tyrelė. Pridėjus į tokią tyrelę prieskonių, ją galima vartoti kaip uždarą. Iš svarainių verdama labai skani ir aromatinga uogienė, džemas, kompotai, želė, drebučiai.
  • BE VAZONO 1.70-3.30 EUR, Krūmas 1.70 EUR, Kamieninė forma 3.30 EUR

Pristatymas visoje Lietuvoje

ŠIUO METU PREKIAUJAME ŠIOMIS VEISLĖMIS:

  • Japoninis svarainis (lot. Chaenomeles Japonica)
IMG_2313